Šta se dešava vašem tijelu ako počnete da jedete dva karanfilića dnevno

Klinčići su neotvoreni mirisni ružičasti cvjetni pupoljci zimzelene stabljike klinčića, rodom iz Indonezije. Najpopularniji su začin na svijetu. Pored slatkastog ukusa koji daju hrani, klinčići su poznati i po svojim medicinskim svojstvima.

Source: https://pixabay.com/

1.Pojačavaju imuni sistem

Klinčići su jedni od najboljih namirnica za naš imuni sistem, jer povećavaju broj bijelih krvnih zrnaca koji se bore protiv infekcija,zahvaljujući C vitaminu koji sadrže.

2.Pomažu varenju

Klinčići se koriste kao lijek protiv digestivnih problema jer povećavaju izlučivanje enzima za varenje. Takođe smanjuju mučninu. Klinčići su bogati vlaknima koja održavaju zdrav digestivni sistem i sprječavaju zatvor. Najbolji način je da ih koristite u prahu ili sa medom.

3. Smanjuju zubobolju

Ovaj način ima svojstvo lokalnog anestetika. Ako vas boli zub, staviti klinčić blizu zuba i smanjite dosadni bol dok ne odete kod zubara.

Source: https://pixabay.com/

4. Doprinose zdravijoj jetri

Jetra je odgovorna za čišćenje našeg organizma i metabolisanje lijekova koje uzimamo. Eugenol sadržan u ulju klinčića povećava funkcije jetre.

5. Smanjuju bolove i upale

Eugenol daje klinčićima svojstvo anelgetika i protiv-upalno svojstvo. Klinčići se mogu koristiti i kao lijek protiv glavobolje. Možete ih koristiti na dva načina: popijte ih ili ih koristite površinski.

Ako ih pijete, pomiješajte prah klinčića sa solju i mlijekom u čaši. Drugi način je da ih pomiješate sa kokosovim uljem i masirate sljepoočnice.

6.Dobri su za kosti i zglobove

Klinčići sadrže flavonoide, mangan i eugenol koji održavaju zdravlje kostiju i zglobova. Ove supstance pojačavaju gustinu kostiju, uključene su u stvaranje koštanog tkiva i provode zdrave minerale do naših kostiju.

7.Imaju antibakterijska svojstva

Neka od istraživanja su testirala uticaj klinčića na bakterije kao što su ešerihija i strafilokoke. Ulje klinčića je bilo efikasno u eliminisanju ovih bakterija. Postoji recept za ispiranje usta od ulja čajevca, klinčića i bosiljka. Ovaj prirodni preparat za ispiranje usta doprinosi zdravlju desni i eliminiše zubni plak i bakterija za samo 21 dan.

8.Bogati su antioksidantima

Klinčići su broj jedan i najmoćniji prehrambeni izvor folifenola. Folifenoli su mikronutrienti koje uzimamo iz biljaka. Imaju povoljan uticaj na naše tijelo: snižavaju holesterol i krvni pritisak, pojačavaju funkcije i fleksibilnost arterija i povećava dugovječnost.

9.Regulišu šećer u krvi

Klinčići su dobri za ljude koji imaju šećer jer se ponašaju kao insulin u tijelu. Pomažu transportu šećera u krvi u ćelije i tako prave balans i drže ivo šećera pod kontrolom.

Source: https://pixabay.com/

10.Sprječavaju grušanje krvi

Eugenol u klinčićima usporava grušanje krvi. Imajte na umu da ovo može biti loše ako uzimate lijekove. Posavjetujte se sa svojim ljekarom.

Da li koristite klinčiće u obrocima? Da li ste znali za njihova ljekovita svojstva?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *