Šta previše dlaka na različitim dijelovima tijela govori o zdravlju žene

Bilo da nam se sviđa ili ne, svi imamo dlake.To je normalno i ne bi trebalo da vas brine čak i ako niste ljubitelj. Ako se položaj i teksura promijene, to može biti znak da nešto nije u redu sa zdravljem a ovaj članak će vam otkriti šta.

Tipovi dlaka koje imamo:

Velus dlake- to su sitne dlake koje pokrivaju skoro cijelo tijelo a jedva ih primijetite.

Terminalne dlake- to su duže,jače, gušće i tamnije dlake od velus dlaka i dobijamo ih tokom puberteta. Ovo je tip dlaka koje rastu kada naše tijelo prolazi kroz hormonalne promjene i zato treba obratiti pažnju na njih.

Genetika

Ako imate jake i guste dlake, pogledajte fotografiju vaše bake. Bez obzira da napredak tehnologije, ne možemo prevariti genetiku.

Source: https://pixabay.com/

Etnička pozadina

Istraživanja su pokazala da su žene u određenim etničkim grupama više ili manje sklone prekomjernom rastu dlaka. Žene Mediterana i Srednjeg Istoka su sklonije, dok su ostale etničke grupe negdje između.

Hormonski disbalans

Iznenadni rast dlaka može biti posljedica muških hormona. Muškarci i žene imaju ove hormone ali žene ih obično imaju i malim količinama u poređenju sa ženskim hormonima.

Ako se nivo tostesterona poveća, vaše tijelo ima previše muških hormona i počinje tako i da se ponaša. Druga situacija koje vodi do istih posljedica je manjak estrogena koji može biti posljedica menopauze npr. Uoba slučaja, muški i ženski hormoni su u disbalansu.

Source: https://pixabay.com/

Bolest nadbubrežne žlijezde

Nadbubrežne žlijezde se nalaze iznad bubrega i ako ne rade kako bi trebalo, hormonski balans se mijenja i povećan rast dlaka je jedan od glavnih simptoma.

Drugi simptomi bolesti nadbubrežne žlijezde:

-visok krvni pritisak

-dobijanje kila u gornjem dijelu tijela

-prenizak ili previsok nivo šećera u krvi

-glavobolje

.slabost mišića

Policistični jajnici

Policistični jajnici su još jedan uzrok hirzutizma i ako imate neredovne menstruacije, vjerovatno imate policistične jajnike. Ovo stanje je izazvano uvećanim jajnicima koji sadrže tečnost zvanu folikula i zahtjeva medicinsku pažnju.

Drugi simptomi:

-promjene raspoloženja

-glavobolje

-umor

-problemi sa spavanjem

Source: https://pixabay.com/

Neobičan rast tkiva

Ako se hirzutizam pojavi iznenada, kroz samo nekoliko mjeseci, trebalo bi da posjetite doktora. Ovaj dramatični rast je posljedica povećanja nivoa tostesterona i može biti znak abnormalnog rasta tkiva, čak i tumora. To nije često ali ako se rast desi tako brzo,treba provjeriti. Uvijek je bolje biti siguran nego žaliti.

Kako vi doživljavate dlake? Da li ih uklanjate ili volite prirodan izgled? Da li vam je ovaj članak zanimljiv i koristan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *