7 znakova da težak trening šteti vašem tijelu

Dakle odličili ste da imate tijelo iz snova i da provedete svaki minut u teretani kako biste ubrzali rezultate. Ne žurite, prekomjerno vježbanje je štetnije za vaše tijelo i zdravlje od nevježbanja.

Ovaj članak će vam otkriti simptope prekomjernog vježbanja tako da vaša želja da dođete do tijela iz snova ne preraste u negativni efekat.

Source: https://pixabay.com/

1.Nivo izvođenja vježbi se smanjuje

Nisu svi dani isti. Ako primjetite da ste ispod nivoa, to može biti normalno. Ali ako postane uobičajeno da ne uspjevate do dostignete vaš cilj, onda vjerovatno prekoračujete svoje granice. Ako previše vježbate, osjetićete umor i smanjiće se izdržljivost. U tom slučaju, osjetićete da vam je stisak slabiji i bol u zglobovima.

2. Osjećate slabost duže nego obično

Prirodno je da osjećate bol ako ste tek počeli da vježbate ili ste promijnili stil vježbanja. Ali ako ste uhodani i niste mijenjali način vježbanja, a osjećate uobičajen umor koji traje duže nego obično, onda vjerovatno previše trenirate. Ovaj osjećaj je sličan onome kada tek počnete da dižete tegove.

3.Gubite motivaciju da vježbate

Ako poslije entuzijastičnog odlaska u teretanu svaki dan, iznenade osjetite gubitak motivacije, onda je to upozoravajući znak da ste možda pretjerali sa istezanjem. Manjak motivacije može dovesti i do depresije. U tom slučaju, teško ćete shvatiti razlog depresivnosti.

4. Osjećate se bolesno sve vrijeme

Ako redovno trenirate i vodite zdrav život, a prehladite se često, onda ste možda pretjerali sa treniranjem.  Prehlada i temperatura mogu biti rezultat i drugih faktora. Ali ako se ovo dešava često i u pratnji drugih simptoma prekomjernog vježbanja, bolje obratite pažnju na režim vježbanja.

5.Gubite mišiće

Ako prekomjerno vježbate, vaše tijelo se ne odmara dovoljno da zaliječi i izgradi jače mišiče. Kao rezultat toga, češće se javlja gubitak nego izgradnja mišića. To vodi do gubitka mišića a u težem slučaju do povrede. U nekim slučajevima, možete osjećati nadutost zbog zadržavanja viška vode.

Source: https://pixabay.com/

6.Imate hronične povrede

Ovo su povrede koje se ponavljaju ili ne prestaju. Ovo se dešava zato što kada prekomjerno vježbate vaše tijelo se ne odmara, mišići se ne razvijaju i ne obnavljaju. Povrede mogu nastati i zbog ponavljanja šablona vježbi, odnosto ponavljanja istih vježbi duže vrijeme bez izmjena.

7.Teškoće sa spavanjem

Prekomjerno vježbanje može pojačati lučenje hormona stresa. Ovo može otežati spavanje. Ali vašem tijelu je potreban san kako biste zaliječili popucale mišiće i zamijenili ih jačim mišićima. Prekomjerno vježbanje povećava začarani krug.

Source: https://pixabay.com/

Bonus: možete neutralisati prekomjerno vježbanje

1.Jedite zdravo: Vrlo je važno da vaš obrok sadrži kombinaciju mikronutrijenata i makronutrijenata. Takođe, greška je unositi samo proteine. Treba unositi i ugljenehidrate i masti. Ugljenihidrate objezbjeđuju tijelu potrebnu energiju da bi povećalo mišićnu masu a masti pomažu oslobađanje tostesterona i druge hormone rasta.

2.Dovoljno sna­­-Spavajte najmanje 7-9 sati, zato što kada spavate tijelo radi na tome da obnovi oštećene mišiće i zamijeni ih jačim.

3.Smanjite nivo stresa: Ako prolazite kroz fazu emotivnog stresa, bolje je da imate slabiji trening. Umjesto dizanja tegova, radite jogu ili lakše vježbe.

4.Uzmite sedmicu pauze svakih 6-12 sedmica: Pauza pomaže tijelu da se odmori i ojača. Iznenadićete se kako se poslije sedmicu pauze osjećate snažnije i motivisano.

Da li ste imali neke od ovih simptoma?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *