15 lakih načina da smanjite stres

Kada antistres lopta nije blizu i kada nemate mnogo vremena za rezervnu, postoje drugi načini da ostanete kul. Vjerovali ili ne, sisanje palca može biti efektan način da se riješite stresa a možete čak piti sok od narandže da smanjite nivo stresa.

1.Koristite svoje prste kao reset dugme

Stavljanje palca u usta i duvanje može pomoći  da se oslobodite stresa. Blokiranjem izlaska vazduha  palcem, zatima izdisanje , aktiviraće vagus živac. To će umiriti otkucaje srca i krvni pritisak što će učiniti da se osjećate opuštenije.

Ako vas je sramota da ovo radite u javnosti, možete pokušati da stvorite pritisak pomoću drugog i trećeg zgloba. Ovo može poslužiti kao reset dugme, da se osjećate manje stresno.

Source: https://pixabay.com/

2.Žvaka

Žvaka može umanjiti stres kako na poslu tako i van njega, prema istraživanjima.  Rezultati istraživanja su takođe otkrili da umanjuje anksioznost i depresiju i može dovesti do pozitivnijeg raspoloženja.

3.Zurenje u šablone bez kraja

Šabloni bez kraja mogu se naći u prirodi. Mogu se pojaviti u geometrijskim oblicima kao školjke, zaleđeni šabloni na vašem prozoru, paukova mreža,latice cvijeća. Mnoge studije su pokazale da gledanje u njih može smanjiti stres do 60%.

4.Držite biljke oko sebe

Može biti divna dekoracija na vašem radnom stolu ali može i umanjiti stres. Prisustvo biljaka u radnom prostoru smanjuje krvni pritisak i čak povećava produktivnost prema istraživanjima.

5.Lažni smijeh

Endorfin je hormon koji pomaže da se oslobodite stresa a kada se smijete oslobađate ove hormone. Čak i kada se lažno smijete to će stvoriti unutrašnji efekat i osloboditi endorfin. Kada puknete, kiseonik prolazi kroz vaše organe i povećava krvni protok. Samo mišljenje o smijanju može smanjiti stres.

Source: https://pixabay.com/

6.Isplači to

Živimo u društvu u kome je slabost kad odrasli plaču. Ali zapravo vam plakanje pomaže da se oslobodite stresa. Stres steže mišiće i povećava napetost, tako da kada plačete otpuštate nešto od toga.

7.Zauzmi pozu

Kada ti treba brzo oslobođenje od stresa, ne moraš da uradiš cijeli čas joge. Ne treba ti ni podloga, samo ostavi sve na trenutak i zauzmi pozu. Osjetićeš se malo smirenije i bićeš spreman za obaveze.

8. Izgovori mantru

Mantre su oblik meditacije, koje su povezane sa smanjenjem hroničnog stresa kao i sa smanjenjem krvnog pritiska i otkucaja srca. Ne mora da traje dugo i ne zahtjeva nikakva pomagala. Sve što treba da uradite je da zatvorite oči i ponavljate umirujuće riječi dok se osjetite poboljšanje.

9.Stavi glavu ispod srca

Možete zauzeti pozu ako se jednostavno savijete i dotaknete stopala dok stojite ili se spustite na sve četiri. Sa glavom ispod srca, krv se sliva u glavu a ne u stopala. Ovo će imati efekat umirenja uma i smanjenja stresa.

10.Pijte više soka od narandže

Nrandže su bogate vitaminom C i to pomaže ljudima da se riješe stresa efikasno. Vitami C snižava nivo hormona stresa kao kortizol. Ako je sok od naradže vaša jutarnja rutina.na dobrom ste putu.

11.Duvanje balona

Kada ste pod stresom, imate kratak dah. Treba vam kiseonik da se opustite. Duvanjem balona, koristite dijafragmu da dišete sporije i dublje. Otkucaji srca će se smiriti i mišići će se opustiti.

12.Perite suđe

Kada se fokusirate na miris sapunice, toplinu vode, dodir posuđa, studije  su pokazale da to može smanjiti nervozu za 27%. Ako se osjećate stresno vrijeme je da operete suđe sami bez mašine.

Source: https://pixabay.com/

13.Masirajte uši

Kao i vaši prsti, uši su reset dugmići  koji vas mogu umiriti kada ste u stresnoj situaciji. Studije su pokazale da terapija na ušima može umanjiti nivo anksioznosti.

14.Družite se sa kućnim ljubimcem

Maženje vaših krznatih prijatelja može osloboditi  dobre hormone mozga i umanjiti nivo stresa. Ljubimac vam može sniziti krvni pritisak, učiniti manje anksioznim i čak pojačati vaš imunitet.

15.Zagrlite sebe

Fizički dodir oslobađa oksitocin, hormon koji je povezan sa ljubavlju i formiranjem veza. Čak grljenje samih sebe može osloboditi oksitocin i umiriti vas kada ste u stresnoj situaciji. Obezbjeđuje osjećaj sigurnosti i smiruje.

Koje od ovih načina ste probali? Da li su vam pomogli? Da li ćete probati sve ove načine ako ste pod stresom?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *